Kendine İyi Bak - Uğur Batı

Kitapta bahsettiğimiz şeylerden biri bu bakış açısı meselesi. Hayatın değerine bakıyoruz aynı zamanda. Ve insan için değişim olanakları meselesini ele alıyoruz. Güncel durumda fanusta esaret içinde yaşayan insanın dramına bakıp, bundan uzaklaşması gerektiğini vurguluyoruz. İnsanın iç sesinin önemini dinliyoruz. Bu ilk bölümün hemen devamında insan olmak olgusuna giriş yapıp, insan olmak ile insan doğmak arasındaki farkı irdeliyoruz. Bu noktada hayaller, değerler ve hedefler arası ilişkileri söz konusu ediyoruz. Ardından kişilik, mizaç, ego, algı filtreleri gibi kişiliğin kendisini oluşturan ve ilgilendiren önemli kavramlara bakıyoruz. Kitabın bu yüzünü, kitabın diğer yüzü olan Enneagram konusuna bir hazırlık olarak düşünmeliyiz. Onu anlamlandıran, bütünleyen, açıklayan bir bölüm yaratmaya çalıştık. Kişilik kuramına ilişkin herhangi bir yöntem ancak bu konuların irdelenmesiyle tam olabilir. Hepsinin ötesinde bir farkındalık yaratma peşinde koşuyor. Neye ilişkin bir farkındalığı kastediyoruz?



Türk edebiyatının büyük şairi Şeyh Galip bir beyitinde sanki bunun cevabını veriyor:

Hoşça bak zatına kim zübde-i âlemsin sen,
Merdüm-i dide-i ekvan olan âdemsin sen.

Şair, insan hoş kalmalı, hoşça kalmalı diyor. İnsan ‘daha fazla hayat’ peşinde koşmalı diye ifade ediyor. Çünkü insan güzel yaşamanın farkındalığına ancak bu şekilde varabilecektir. Biz de işte bunun farkındalığından bahsediyoruz.

 

Hep hatırlayınız lütfen, doğru ve uygun bir kişilik gelişimi, ancak böyle bir yaşamı aramak ve istemekle mümkün olur…

Kendimizi bazen sükût makamında görsek ve şu evrende yaşanan her şeye şaşkınlıkla baksak bile, aslolan her canlının hayatı gerçekten mutlaka tatması gerekliliğidir. O zaman kitabın adına da vurgu yaparak naçizane bir öneride bulunalım:

O zaman Kendine İyi Bak!

   Enneagram da bugün kendini tanıma, arama sürecinde dünyanın bilinen en etkili metodolojilerden biri, belki de en etkilisi. Peki, kullanım alanı bu kadar geniş olan, tarihi kökeni ve kullandığı kaynaklar itibariyle dikkat çekici olan;

Ne de olsa, hayat yaşantı aramak değil, kendimizi aramaktır…

Bunun için önce;

Kendine İyi Bak!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Enneagram Kişilik Atlası - Uğur Batı

Stratejik Marka Yönetimi

Stratejik Marka Yönetimi - Uğur Batı